Under december förvandlas svenska hem och restauranger till festliga samlingsplatser där generationer möts kring det dignande julbordet - en älskad tradition som förenar både familj och vänner. Att planera och servera ett komplett julbord kan kännas överväldigande, därför har vi samlat de allra bästa recepten som hjälper dig att lyckas.
Julskinkan må vara bordets kronprins, men det finns så mycket mer som skapar julstämning. Här hittar du allt från grundrecept på klassisk senapsstekt skinka till moderna tolkningar. För många börjar dock julbordet med sillen - vi har recept på både klassisk inläggning med dill och senap, och nya spännande varianter som passar den äventyrlige.
Ett välkomponerat julbord bygger på olika "stationer": De kalla fiskrätterna med gravad lax, rökt ål och gubbröra. Kallskänken med köttbullar, julskinka och rödbetssallad. De varma rätterna som prinskorv, revbensspjäll och Janssons frestelse. Inte att förglömma är det goda brödet - både vörtbröd och knäckebröd med vällagrade ostar.
För att göra julstämningen komplett har vi även recept på klassisk glögg och andra juldrycker. Söker du inspiration för förrätt finns både sillsallad och leverpastej. När det gäller det söta har vi samlat recept på allt från saffransbullar och pepparkakor till ris à la Malta. Naturligtvis finns här också tips på hur du tar vara på resterna - för vad vore julen utan skinkmackor och pysslande i köket dagarna efter?
Vi guidar dig genom hela processen - från planering och inköpslistor till serveringstips och tidsplanering. Här finns både klassiska recept som följt svenska familjer i generationer och nya spännande tolkningar som kan bli morgondagens traditioner. Redo att börja julstöket? Då kör vi!