Gustavs Kitchen
Smörgåstårta med Lax och Räkor

Smörgåstårta med Lax och Räkor

Gustav
Skrivet av: Gustav
Publiserat: May 29, 2024
Hoppa direkt till receptet.

En klassisk smörgåstårta med räkor och lax är som en fest på en tallrik! Oavsett om du firar en stor födelsedag, midsommar eller bara vill imponera på dina gäster, så är den här smörgåstårtan ett säkert kort. Den är fylld med läckra lager, kallrökt lax, handskalade räkor och krämig avokado.

När du ser gästerna flockas runt bordet och höra deras "mmm" efter första tuggan, då vet du att du gjort något rätt. Det bästa av allt? Du kan anpassa garneringen efter vad du har hemma eller vad som är i säsong. Polka- och gula betor, sparris och ärtskott är bara några av de valmöjligheter som får denna tårta att se ut som ett mästerverk. 🎉

Vad är Smörgåstårta med lax och räkor?

Smörgåstårta är den svenska versionen av en sandwichcake – tänk smörgås möter tårta! Den här rätten är älskad för sin förmåga att kombinera enkelheten av en macka med festligheten av en tårta. Smörgåstårta har sitt ursprung i Sverige och har varit en stapelvara vid svenska kalas och högtider i generationer. Du kan hitta smörgåstårta på allt från bröllopsbuffén till midsommarfirandet.

En klassisk smörgåstårta med lax och räkor är en härligt mättande rätt som verkligen skriker "fest!". Lager på lager av fyllningar – ofta lax, räkor, avokado och kanske lite ägg – varvas mellan skivor av bröd. Tårtan täcks sedan med ett krämigt lager av till exempel crème fraiche eller majonnäs och dekoreras med färska örter, grönsaker och ibland till och med lite rom eller caviar för extra lyx.

Traditionellt sett är smörgåstårtan en rätt som ofta förbereds dagen innan för att alla smaker ska hinna sätta sig. Sedan serverar man den kall, precis som en riktigt lyxig och vacker smörgås som är redo att lysa upp vilket bord som helst. Det bästa med smörgåstårtan är att den är lika god som den är imponerande. 😋

Viktiga saker att tänka på

När du gör en smörgåstårta med lax och räkor, finns det några saker att tänka på för att lyckas med din skapelse. Först och främst, välj bra råvaror! Kvaliteten på dina ingredienser, särskilt laxen och räkorna, gör stor skillnad för slutresultatet. Färska, handskalade räkor och en riktigt fin kallrökt lax kommer att ge din smörgåstårta en smakupplevelse utöver det vanliga.

En annan sak att tänka på är att förbereda vissa delar dagen innan. Smörgåstårtan blir faktiskt ännu godare om den får stå i kylen över natten, så att smakerna riktigt hinner sätta sig. Men vänta med att dekorera tårtan tills strax innan servering, så att allting ser fräscht och aptitligt ut.

Och glöm inte strukturen! Se till att brödet inte är för torrt, men inte heller för blött. Ett tips är att bre lite fyllning direkt på brödet för att det ska hålla sig saftigt men ändå stadigt. Och på tal om lager, håll varje lager jämnt fördelat så att smörgåstårtan inte tippar över eller känns obalanserad när du skär upp den.

När det kommer till garneringen, var inte rädd för att vara kreativ! Även om sparris, betor och ärtskott är klassiker, kan du också experimentera med andra grönsaker och örter som du gillar. Dekorationen är inte bara för ögat, utan adderar också en härlig fräschör och krisp.

Till sist, ha kul! Smörgåstårta kan verka lite jobbig vid första anblicken, men när du väl börjar lägga lager och dekorera märker du hur roligt och tillfredsställande det är att skapa det här mästerverket. Och kom ihåg, det absolut viktigaste är att njuta av processen och av den kommande festmåltiden! 🌟

Vad är speciellt med Smörgåstårta med lax och räkor?

Smörgåstårta med lax och räkor är inte vilken smörgås som helst, och definitivt inte din vanliga tårta. Det som verkligen gör denna rätt unik är dess förmåga att kombinera det bästa av båda världar: den mättande enkelheten av en smörgås och den imponerande presentationen av en tårta. Den är dessutom otroligt mångsidig – du kan variera fyllningarna och dekoren beroende på säsong eller tema för din fest.

En stor fördel med just en smörgåstårta med lax och räkor är mixen av smaker och texturer. Kallrökt lax ger en djup, rökig smak medan de handskalade räkorna tillför en söt och salt friskhet. Avokadon bidrar med sin krämighet och balans till de två skaldjuren, samtidigt som pepparrotskrämen ger en subtil hetta och en frisk citruston från citronen. Denna smakkombo är svårslagen!

En annan sak som skiljer denna smörgåstårta från andra varianter är dekorationsmöjligheterna. En grön garnering med ärtskott och färgrika betor gör inte bara tårtan visuellt tilltalande utan tillför också en härlig krisp och fräschör. Rödbets- eller polkabetsskivor kan placeras konstnärligt runt kanten medan laxskivorna kan vridas till blomformade dekorationer – det ger dig kreativ frihet att verkligen göra tårtan till din egen.

Men det bästa med en smörgåstårta är kanske ändå hur den alltid samlar folk. Oavsett om det är en familjeträff, ett födelsedagsfirande eller midsommar, så är smörgåstårtan en sådan rätt som alla samlas runt och pratar om. Det är en riktig konversationsstartare och ett centerstycke på ditt buffébord. Och låt oss inte glömma att det är en utmärkt rätt att förbereda i förväg, vilket gör den till en livräddare när du har en massa andra grejer att tänka på inför festen. 🎂🦐

Vilken lax ska jag använda?

När det kommer till att välja lax för din smörgåstårta, finns det några alternativ att överväga. Kallrökt lax är den typ som oftast används i smörgåstårtor, och med goda skäl! Den har en härligt rökig smak och en mjuk, delikat textur som passar perfekt i tårtfyllningen.

Kallrökt lax

Kallrökt lax är den vanligaste och kanske mest populära varianten för smörgåstårta. Den är lätt tillgänglig i de flesta mataffärer och har den där klassiska röksmaken som verkligen lyfter hela rätten. Dessutom är den enkel att arbeta med, eftersom den redan är färdig att användas – bara skiva eller tärna och blanda med övriga ingredienser.

Gravad lax

Ett annat smarrigt alternativ är gravad lax. Den är saltad och sockrad, ofta med en hint av dill och kanske lite vitpeppar. Gravad lax ger en sötare och mindre rökig smak, men kan absolut fungera fint i smörgåstårtan. Om du väljer gravad lax, tänk bara på att justera mängden salt i fyllningen, eftersom gravad lax redan är rätt salt i sig självt.

Varmlökt lax

För en något robustare smak, kan du överväga varmlökt lax. Denna typ av lax har tillagats vid högre temperatur, vilket ger en fastare konsistens och en djupare röksmak. Varmlökt lax kan ge en intressant textur och smakvariation till tårtan. Det är dock lite mindre vanligt och kan vara svårare att hitta

Färsk eller fryst lax

Om du inte har tillgång till kallrökt, gravad, eller varmlökt lax, kan även färsk eller fryst lax användas, men då behöver den först tillagas och smaksättas. Koka eller ugnsbaka laxen och tillsätt sedan en egen rökig smak med t.ex. liquid smoke eller rökig paprikapulver. Tänk dock på att du behöver ge laxen tid att svalna innan du använder den i fyllningen.

Kom ihåg, oavsett vilken lax du väljer, är nyckeln att använda lax av hög kvalitet. Det gör verkligen stor skillnad i slutresultatet, både smak- och texturmässigt. Nu är det bara att välja din favoritlax och sätta igång med att bygga din smörgåstårta! 🐟✨

Hur man tillagar Smörgåstårta med lax och räkor?

Att tillaga en smörgåstårta med lax och räkor är både roligt och enkelt, även om det kan verka lite pyssligt vid första anblicken. Men oroa dig inte, jag guidar dig genom processen steg för steg. Snart kommer du att ha en fantastisk smörgåstårta som ser lika god ut som den smakar!

Först och främst, börja med att förbereda dina fyllningar. Koka äggen till laxfyllningen och hacka dem tillsammans med kallrökt lax och gräslök. Rör ner allt i crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Nästa steg är att göra räkfyllningen. Skölj räkorna och hacka dem grovt, sedan blandar du dem med majonnäs, dill och en gnutta dijonsenap för lite sting. Pepparrotskrämen kommer härnäst – vispa crème fraiche tills den tjocknar, och rör sedan i riven pepparrot och citronskal. För avokadofyllningen, skala och skiva avokadona och pressa över citronjuice så de inte blir bruna.

När fyllningarna är klara är det dags att montera smörgåstårtan. Lägg den första brödskivan på ett serveringsfat och bre på ett generöst lager med laxfyllningen. Lägg på nästa brödskiva och fortsätt med räkfyllningen. Repetera med den sista brödskivan och avokadofyllningen. Täck hela tårtan med pepparrotskrämen för en jämn och vacker yta.

Nu är det dags för det roliga – dekoreringen! Använd dina fantasier och garnera tårtan med sparris, fänkål, polkabetor, ärtskott och vad du än känner för. Låt några skivor kallrökt lax bli till små rosor eller virvla dem runt kanten. Strö över lite regnbågsrom för en färgklick och dekorera med dillvippor. Ett annat tips är att lägga till en nypa picklad rödlök för en extra smakexplosion och färgeffekt.

När smörgåstårtan är färdigt dekorerad, ställ den i kylen för att smakerna ska hinna sätta sig – helst i några timmar eller över natten. Ju längre den får stå och gotta till sig, desto bättre kommer den att smaka. Sedan är det bara att ta fram den och njuta av allas beundrande blickar och höra glad tuggande vid bordet!

Voilà, din smarriga smörgåstårta med lax och räkor är redo att serveras och avnjutas. 🎂✨

Vad kan förberedas?

Förberedelser är nyckeln till en lyckad smörgåstårta med lax och räkor, speciellt när du vill spara lite tid och stress på själva festdagen. Här är några steg du kan göra i förväg för att göra hela processen smidigare:

Fyllningarna

Du kan förbereda alla fyllningar dagen innan. Börja med att koka och hacka äggen till laxfyllningen. Hacka laxen och gräslöken, och blanda ihop allt med crème fraiche. Gör även räkfyllningen och hacka räkorna, blanda dem med majonnäs, dill och dijonsenap. Vispa ihop pepparrotskrämen och förvara den i en lufttät behållare i kylen. Dela, kärna ur och skiva avokadona, och pressa över citronjuice så kan du förvara dessa i en tättslutande burk för att förhindra att de blir bruna.

Montering

Du kan till och med montera smörgåstårtan dagen innan om du vill att den ska bli extra saftig och god. Lägg lager av bröd och fyllningar, täck den med plastfolie och låt den stå i kylen över natten. Fyllningarna kommer att tränga in i brödet och skapa en härligt smakrik och fuktig tårta.

Dekoration

Vänta med dekorationen tills strax innan servering för att allt ska se fräscht och aptitligt ut. Sparris, fänkål, polkabetor och ärtskott kan du förvara i kylen, redo att plockas fram när det är dags att göra tårtan riktigt fin. Om du använder picklad rödlök, kan du förbereda denna dagen innan och förvara den i kylen så att den har hunnit dra till sig alla smaker.

Så här kan det se ut:

 1. Förbered alla fyllningar och förvara dem i separata lufttäta behållare i kylen.
 2. Montera tårtan med bröd och fyllningar, täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
 3. Lägg till pepparrotskräm, jämna ut ytan och ställ tillbaka tårtan i kylen.
 4. Förbered grönsaker och andra dekorationer (skiva, skär och plocka) och förvara dem i kylen.
 5. Dekorera tårtan strax innan servering för att bibehålla fräschören.

Genom att sprida ut förberedelserna kan du verkligen njuta av hela processen utan att känna dig stressad. Dessutom kommer smakerna att hinna utvecklas ordentligt, vilket ger dig en ännu godare smörgåstårta på festdagen! 🍰🌿

Vegetariska / Veganska alternativ till Smörgåstårta med lax och räkor

Vill du göra en smörgåstårta som passar både vegetarianer och veganer? Det går alldeles utmärkt och är faktiskt enklare än du kanske tror. Här kommer några tips på hur du kan ersätta fisk och skaldjur med växtbaserade alternativ utan att kompromissa på smak och festlighet.

Vegetarisk Smörgåstårta

För en vegetarisk version kan du behålla många av ingredienserna men byta ut laxen och räkorna mot smakrika vegetariska alternativ.

Laxsättning

 • Rökt tofu: Skiva rökt tofu tunt och använd den precis som du skulle gjort med laxen. Den rökhärliga smaken och fasta strukturen påminner mycket om kallrökt lax.
 • Aubergine: Skiva aubergine tunt, marinera den i en blandning av rökig paprika, soyasås och lite olja, och baka den sen lätt i ugnen. Detta ger en härligt rökig smak som efterliknar laxen.

Räkfyllning

 • Pulled jackfruit: Jackfruit har en köttig konsistens som fungerar perfekt som räkor. Marinera den i lite tangy dressing med dill och använd den i räkfyllningen.
 • Texturerat sojaprotein (TSP): Blötlägg TSP i grönsaksbuljong och blanda med majonnäs, dill och en hint dijonsenap för en härlig räkfyllning.

Vegansk Smörgåstårta

För en helt vegansk smörgåstårta behöver vi också ersätta mejeriprodukterna.

Crème fraiche och Majonnäs

 • Vegansk crème fraiche: Det finns flera bra veganska alternativ på marknaden, gjorda på t.ex. havre eller soja.
 • Vegansk majonnäs: Välj en vegansk majonnäs som bas i räksalladen. Det finns också goda hemmagjorda varianter baserade på aquafaba (spadet från kokta kikärtor).

Ägg

 • SIlken tofu: För att ersätta ägg i laxfyllningen kan du använda silken tofu. Den mjuka konsistensen liknar hackad äggmassa och den tar lätt åt sig smak från de andra ingredienserna.
 • Kala namak salt: Detta svarta salt smakar äggigt och kan ge en äggliknande smak till tofu- eller kikärtsröror.

Avokadofyllning

Avokadofyllningen är redan vegansk; du kan behålla den precis som den är för båda versionerna.

Dekoration

För dekoreringen kan du fortfarande använda späda grönsaker som sparris, fänkål, salladsärtor och ärtskott. Prova att lägga till tunna skivor av picklad rödlök och paprika för extra färg och smak.

Samling med Toppingar

Istället för rom eller caviar, kan du använda tångkaviar. Den har en liknande textur och erbjuder en salt och läcker smakprofil som passar perfekt på toppen av din smörgåstårta

Med dessa smarta byten får du en smörgåstårta som är både vegetarisk och vegansk, utan att tumma på det smakmässiga intrycket. Så oavsett vilka matpreferenser dina gäster har, kan alla njuta av en bit av denna fantastiska och festliga smörgåstårta. 🌱🎂

Förvara resterna

Har du några bitar av din fantastiska smörgåstårta med lax och räkor kvar? Toppen! Här är några tips på hur du bäst förvarar resterna så att de håller sig fräscha och goda.

I kylskåpet

Eftersom smörgåstårtan är baserad på färska ingredienser som fisk, skaldjur och grönsaker, är det bäst att förvara resterna i kylskåpet. Täck tårtan noggrant med plastfolie eller lägg den i en lufttät behållare. Detta hjälper till att hålla smakerna intakta och förhindra att tårtan torkar ut. Smörgåstårtan håller sig fräsch i upp till tre dagar i kylskåpet.

Förpackningstips

När du packar in resterna, försök placerat valda delarna av dekoreringen (som krispiga grönsaker eller örter) vid sidan om i en separat behållare, för att hålla dem så fräscha och knapriga som möjligt. När det är dags att äta igen kan du snabbt lägga tillbaka dekorationerna på tårtan för ett tilltalande utseende.

Återmontering

Om smörgåstårtan ser lite ledsen ut efter att ha stått i kylen ett tag, kan du fräscha upp den genom att lägga till lite ny pepparrotskräm eller garnering. En snabbvisp av lite extra crème fraiche med pepparrot kan hjälpa till att återge tårtan sin ursprungliga charm.

Frysning

Att frysa smörgåstårta är inte riktigt rekommenderat eftersom brödet och fyllningarna kan bli lite soggiga och förlora sin fina textur. Om du ändå vill frysa delar av tårtan, kan du prova att frysa varje lager för sig och sedan montera dem på nytt när det är dags att äta. Tänk bara på att lax och räkor kan bli lite annorlunda i textur efter frysning och upptining.

Återuppvärmning

Smörgåstårtan äts traditionellt kall, så du behöver inte bekymra dig om att värma upp den – enklare kan det knappast bli!

Tips för servering av rester

När du tar fram resterna, kan du servera dem med några nya tillbehör för variation. Kanske en ny sallad vid sidan om eller lite extra picklade grönsaker kan göra att resterna känns nästan som nygjorda.

Genom att följa dessa tips håller sig din smörgåstårta fräsch och smakrik längre, så att du kan njuta av den igen även efter festligheterna är över. Lycka till och smaklig måltid! 🥪❄️

Enkelt Recept för Smörgåstårta med lax och räkor

Letar du efter en rätt som verkligen imponerar på dina gäster utan att du behöver stå i köket hela dagen? En smörgåstårta med lax och räkor är svaret! Denna maffiga och smakrika skapelse är perfekt för varje festlig tillställning och är otroligt rolig att göra. Här kommer en sammanfattning av vad du behöver och hur du fixar den.

Smörgåstårta med lax och räkor

Smörgåstårta med Lax och Räkor

En klassisk smörgåstårta med räkor och lax är som en fest på en tallrik! Den är fylld med läckra lager av smaker – tänk dig kallrökt lax, handskalade räkor och krämig avokado. Alla dessa godsaker är omslutna av mjuka brödskivor och toppas med en färgrik och inbjudande dekoration.

Serverar 6-8 portioner
60 minuter

Ingredienser

Gör så här

Vanliga frågor

Kan jag göra smörgåstårtan i förväg?

Absolut! Smörgåstårtan blir faktiskt ännu godare om den får stå i kylskåpet över natten. Då hinner smakerna sätta sig och brödet blir härligt saftigt.

Vilken typ av bröd ska jag använda?

Du kan använda både vitt och mörkt bröd, beroende på vad du gillar och vad du har hemma. Dagsgammalt bröd fungerar utmärkt.

Kan jag använda annat än kallrökt lax?

Ja, du kan absolut byta ut den kallrökta laxen mot gravad lax eller varmrökt lax om du föredrar det.

Hur länge håller smörgåstårtan i kylskåpet?

En smörgåstårta kan hålla sig fräsch och god i kylskåpet i upp till tre dagar.

Vad kan jag använda istället för räkor om någon är skaldjursallergiker?

Om du behöver ett alternativ till räkorna, kan du använda bitar av grillad kyckling eller tofu istället.

Kan jag göra smörgåstårtan vegansk?

Ja, det går utmärkt att göra en vegansk smörgåstårta! Byt ut lax och räkor mot växtbaserade alternativ som rökt tofu eller marinerad aubergine, använd vegansk majonnäs och crème fraiche.

Vad gör jag om min smörgåstårta blir lite torr?

Om smörgåstårtan känns torr, kan du pensla brödskivorna med lite buljong, mjölk eller en lättkrämig dressing innan du lägger på fyllningarna.

Hur många lager ska en smörgåstårta ha?

En klassisk smörgåstårta har vanligtvis tre lager fyllning samt topp och botten av bröd.

Kan jag frysa smörgåstårtan?

Att frysa smörgåstårtan rekommenderas inte, eftersom brödet och fyllningarna riskerar att bli blöta och förlora sin fina textur när de tinas upp.

Vilka andra fyllningar kan jag använda?

Möjligheterna är nästan oändliga! Prova till exempel en krämig kycklingfyllning, tonfiskröra, eller en vegetariskt alternativ med hummus och grillade grönsaker.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept