Gustavs Kitchen
Pinocchiotårta

Pinocchiotårta

Gustav
Skrivet av: Gustav
Publiserat: Jun 15, 2024
Hoppa direkt till receptet.

Pinocchiotårta är en av de där härligt förföriska desserterna som vet precis hur man ska fånga ens hjärta (och smaklökar). Det är en kombination av fluffig maräng, krämig grädde och saftiga, färska jordgubbar som verkligen får en att dra på smilbanden. Något av det roligaste med Pinocchiotårta är att den också går under flera andra namn, som Glömmingetårta, Herrgårdstårta och Brittatårta – så om du hör något av de namnen vet du att det är samma underbara tårta vi snackar om!

Tänk dig en tårta där varenda tugga smälter i munnen och ger en explosion av sötma och fräschhet. Det är precis vad du får med en Pinocchiotårta. Den är perfekt för sommarens trädgårdsfester, födelsedagar eller bara när du känner för att skämma bort dig själv och dina nära och kära.

Och om du är den äventyrliga typen finns det massor av sätt att sätta din egen twist på tårtan. Du kan till exempel lägga till en klick lemon curd eller vaniljkräm för att ge den extra smaknyanser. Dessutom går det utmärkt att göra den i långpanna om du behöver en större tårta till en större samling folk. Men nog pratat om alla möjligheter – låt oss dyka ner i vad som gör Pinocchiotårtan så speciell!

Vad är Pinocchiotårta?

Pinocchiotårta är en klassiker i det svenska dessertköket, älskad för sin ljuvliga kombination av söt maräng, vispad grädde och färska jordgubbar. Trots sitt roliga namn (som påminner lite om den berömda träpojken) har tårtan inget att göra med sagor. Istället handlar det om ren och skär matglädje!

Den här tårtan dyker ofta upp under varmare månader, som en stjärna på sommarfester och kalas. Men varför ska man vänta på sommaren? En Pinocchiotårta fungerar lika bra året runt och kan lätt bli en favorit på julbordet eller till påskfirandet.

Historien bakom Pinocchiotårtan är lite av ett mysterium, med sina många namn (som Glömmingetårta, Herrgårdstårta och Brittatårta) varierar berättelserna om dess ursprung. En del säger att tårtan kommer från Glömminge socken på Öland, medan andra menar att den skapades i herrgårdskök runt omkring Sverige. Oavsett var den först dök upp, så har Pinocchiotårta vunnit hjärtan överallt med sin himmelska smak och enkla elegans.

Så nästa gång du vill imponera på dina gäster eller bara unna dig själv något extra gott, tänk på den älskade Pinocchiotårtan. Det är en dessert som både ser fantastisk ut och smakar ännu bättre!

Viktiga saker att tänka på

När du ger dig i kast med att baka en Pinocchiotårta finns det några saker som är bra att ha i åtanke för att lyckas.

Först och främst är det viktigt att dina äggvitor är helt rena från äggula när du ska vispa marängen. Även en liten mängd äggula kan göra det svårt att få till den där perfekt fluffiga konsistensen. Sedan, se till att dina redskap är torra och rena. Fett eller vatten kan trassla till det för din maräng.

Vispa marängen tills den är riktigt fast och glansig. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att det rör på sig. Det kan kännas lite som en träningspass för armen, men det är värt det! När du brer ut marängen över smeten, se till att göra det ordentligt så att du får en jämn, fin yta.

En annan sak att tänka på är att gräddningen. Baka tårtan långsamt och på låg värme – det är nyckeln till att få en krispig utsida och en mjuk insida på marängen. Och låt den svalna ordentligt innan du börjar montera tårtan. Det är frestande att skynda på, men en varm maräng kan få grädden att smälta och göra tårtan svår att hantera.

När det kommer till jordgubbarna, välj de allra färskaste du kan hitta. Ju sötare och saftigare, desto bättre resultat.

Och ett sista tips – ha roligt! Att baka ska vara en glädje. Experimentera gärna med att lägga till lite lemon curd eller vaniljkräm om du vill ha en extra twist på smaken. Eller varför inte prova att göra tårtan i en långpanna om du har många munnar att mätta? Pinocchiotårta är flexibel och förlåtande, så tveka inte att göra den till din egen.

Vad är speciellt med Pinocchiotårta?

Det som verkligen får Pinocchiotårta att stå ut på dessertbordet är dess magiska kombination av texturer och smaker. Vi snackar om en tårta där varje tugga levererar en perfekt balans mellan den krispiga marängen, den fluffiga vispgrädden och de saftiga, färska jordgubbarna. Det är som att tugga in sig i en molnig dröm!

En av de huvudsakliga anledningarna till att Pinocchiotårta är så älskad är just den krispiga marängtoppen. Det ger tårtan ett härligt tygstånd som är ovanligt bland andra liknande bärtårtor. Marängen tillför också en härlig sötma utan att kännas överväldigande, vilket gör varje bit både tillfredsställande och lätt att njuta av.

Ett annat unikt inslag är hur flexibelt receptet är. Pinocchiotårtan kan anpassas efter din egen smak och kreativitet. Vill du göra den lite syrligare? Lägg till lemon curd. Föredrar du en ännu krämigare variant? Anpassa med vaniljkräm. Denna flexibilitet gör det möjligt att sätta sin egen prägel på tårtan varje gång.

Dessutom är Pinocchiotårta perfekt för alla möjliga tillfällen. Du kan lätt göra den i en långpanna för att servera en större grupp, eller hålla den mer traditionell i tårtform för en mindre samling. Faktum är att tårtan också är ett lysande val för att använda säsongens bästa bär – det är en tårta som är lika bra på sommaren som på vintern.

Sammanfattningsvis, vad gör Pinocchiotårta så speciell? Det är en dessert som lyckas vara både elegant och otroligt lätt att älska, en skönhet som kombinerar olika texturer och smaker för att skapa något alldeles unikt. Och med dess flexibla natur kan du alltid sätta din egen touch på den – oavsett tillfälle!

Ingredienser

För att skapa den perfekta Pinocchiotårtan behöver du några viktiga ingredienser, och de spelar alla en viktig roll i att göra tårtan så underbart god. Här är några av dem:

  • Ägg: Du behöver både äggulor och äggvitor. Äggulorna går till bottnen, medan äggvitorna blir själva marängtoppen. Se till att skilja dem noggrant.
  • Socker: Den magiska ingrediensen som ger både sötma och textur. Du använder det både i smeten och i marängen.
  • Vetemjöl: Det ger stadga och struktur åt tårtan. Se till att sikta mjölet för att få en lätt och luftig botten.
  • Vaniljsocker: En liten touch som höjer smaken ytterligare. Den används i själva kakan.
  • Vispgrädde: För den där fluffiga och krämiga fyllningen som balanserar marängens krispighet.
  • Färska jordgubbar: Här har du stjärnan på showen – de saftigaste, rödaste jordgubbarna du kan hitta! De ger både färg och smak till tårtan.

Dessa ingredienser arbetar tillsammans för att skapa en tårta som är en fröjd för både ögat och gommen. Kom ihåg att ingredienser av hög kvalitet ger den bästa smaken, så satsa på färska bär och god vispgrädde för bästa resultat!

Vilken ägg ska jag använda?

När det kommer till Pinocchiotårta spelar äggen en huvudroll, och valet av ägg kan faktiskt göra en stor skillnad för slutresultatet. Så här är några tips på vad du bör tänka på när du väljer ägg.

Först och främst, gå för ägg av god kvalitet. Frigående eller ekologiska ägg är oftast bäst eftersom de ger en rikare smak och mer färg, särskilt på äggulorna. Tro mig, när du ska vispa upp marängen eller göra bottnen kommer du att märka skillnaden.

När du skiljer äggulorna från äggvitorna, gör det noggrant. Även en liten droppe äggula kan sabba din maräng. Ett gott tips är att knäcka äggen ett och ett i en separat skål innan du häller över vitan till skålen för vispning, så minskar du risken.

Hur färska äggen är kan också påverka resultatet. Färska äggvitor är mer viskösa och ger en bättre maräng, medan äldre ägg kan vara svårare att få till den där fluffiga, fasta konsistensen. Ett snabbt test är att lägga ägget i en skål med vatten – om det ligger platt på botten är det färskt, och om det ställer sig upp är det lite äldre men fortfarande användbart.

Sammanfattningsvis, satsa på frigående eller ekologiska ägg av god kvalitet, var noggrann med att skilja äggulorna från äggvitorna och använd gärna färska ägg för bästa resultat. Det är små detaljer som dessa som kan lyfta din Pinocchiotårta från bra till fantastisk!

Hur man tillagar Pinocchiotårta?

Att baka en Pinocchiotårta är en upplevelse som kommer belöna dig med en underbar dessert som får alla att vilja ta en bit till. Här kommer en övergripande beskrivning av hur du går till väga för att skapa denna magiska tårta!

Först börjar du med att förbereda bottnen. Du ska vispa äggulor och socker tills blandningen blir riktigt ljus och fluffig. Tillsätt sedan vaniljsocker och vetemjöl för att få en jämn smet. När smeten är redo, brer du ut den jämnt i en smord form.

Nu till marängen – vispa äggvitorna tillsammans med socker tills du får en fast och glansig maräng. Det kan ta lite armstyrka (eller en bra elvisp), men det blir värt det när du ser marängen bilda fina toppar. Marängen brer du sedan över smeten i formen, och det är här magin börjar. Marängen kommer att svälla upp och bli fantastiskt krispig när du bakar den.

In i ugnen går tårtan på låg värme. Detta är viktigt eftersom det ger marängen tid att tillagas långsamt och bli härligt krispig utan att brännas. När den är klar, låt den svalna helt innan du går vidare till nästa steg.

Medan tårtan svalnar, kan du förbereda fyllningen. Vispa grädden tills den är fluffig och fast. Sedan tar du fram dina färska jordgubbar, skivar dem och förbereder dem för att placera på tårtan. När tårtan är helt svalnad, brer du på ett generöst lager vispgrädde och toppar med massor av skivade jordgubbar.

Slutligen är det bara att montera tårtan. Skär gärna bottnen med maräng i två delar och lägg ihop dem med ett lager grädde och jordgubbar emellan. Tillsätt mer grädde och bär på toppen för en riktig festlig känsla.

Och där har du det – en ljuvlig Pinocchiotårta som är redo att avnjutas. Den smakar som bäst samma dag, när alla smaker och texturer är som fräschast, så se till att bjuda in nära och kära för att dela på din skapelse!

Vad kan förberedas?

När det kommer till att baka en Pinocchiotårta finns det några smarta förberedelser du kan göra för att minska stressen och se till att allt går som smort. Först och främst, kan du alltid börja med att förbereda ingredienserna i förväg. Mät upp socker, vetemjöl och vaniljsocker och ha dem redo att använda. Det sparar tid när du väl står där med äggulorna och äggvitorna.

Du kan även välja att baka bottnen och marängen dagen innan. Efter att tårtan har svalnat helt, täck den noggrant med plastfolie eller förvara den i en lufttät behållare för att bevara krispigheten. Detta gör att du har grunden färdig och kan lägga all fokus på fyllning och dekoration på själva serveringsdagen.

Om du vill göra extra förberedelser, kan du vispa grädden ett par timmar i förväg och förvara den i kylskåpet. Det kan vara bra att vispa den lite extra fast, så håller den sig fluffig längre. Du kan också tvätta och skiva jordgubbarna i förväg, men vänta med att lägga dem på tårtan tills precis innan servering för att hålla dem så fräscha som möjligt.

Ett annat smart förberedelseknep är att du kan göra både lemon curd och vaniljkräm i förväg om du planerar att använda dessa i din tårta. Förvarade i kylskåpet håller de sig fräscha och redo att användas när det är dags att montera tårtan.

Sammantaget finns det flera steg du kan göra i förväg för att göra bakdagen mindre hektisk och låta dig njuta mer av själva processen. Och med alla förberedelser klara, är det bara att sätta ihop tårtan och njuta av resultatet – en fantastisk Pinocchiotårta som får alla att jubla!

Vad serverar man med Pinocchiotårta?

Pinocchiotårta är en sådan där stjärndessert som i princip talar för sig själv, men rätt tillbehör kan ändå lyfta upplevelsen några snäpp till. Här kommer några mumsiga idéer på vad du kan servera tillsammans med din tårta.

En klassiker är att servera Pinocchiotårtan med en kopp nybryggt kaffe eller en fin, aromatisk kopp te. Kaffets bitterhet eller teets mildhet balanserar den sötma och krispighet som tårtan erbjuder, vilket skapar en perfekt harmoni av smaker.

Vill du göra dessertstunden ännu festligare? Prova att servera med en härligt frisk bärsås på sidan. En blandning av hallon och blåbär, mosade med lite florsocker och en skvätt citron, kan ge en härlig syrlighet som kontrasterar marängens sötma. Det är som en liten smakexplosion i varje tugga!

För den som vill hålla det riktigt traditionellt och sommartrevligt kan en skopa vaniljglass vara precis vad som behövs. Glassen smälter långsamt bredvid tårtan och ger varje tugga en extra krämig touch. Detta är särskilt underbart på varma sommardagar när du behöver något svalt och uppfriskande.

En annan idé är att servera pinocchiotårtan med ett glas mousserande vin eller prosecco. Den bubbliga drycken känns lite extra lyxig och passar perfekt till en festlig tårta som denna. För en alkoholfri variant kan läskande citrondrycker eller fruktiga lemonader göra susen.

Sist men inte minst, varför inte fortsätta jordgubbstemat och servera tårtan med hela färska jordgubbar på sidan? Doppade i lite vispad grädde eller choklad, de kompletterar tårtans redan bäriga smak och ser dessutom vackert ut på dessertbordet.

Oavsett vad du väljer att servera med, kommer Pinocchiotårtan alltid vara stjärnan på bordet. Med rätt tillbehör kan du skapa en komplett dessertupplevelse som alla kommer minnas!

Förvara resterna

Om det mot all förmodan skulle bli några rester kvar av din underbara Pinocchiotårta (vilket är tveksamt, för den är så himla god!), så ska du inte oroa dig – det finns enkla sätt att förvara den så att den håller sig fräsch och smakrik.

Först och främst, tänk på att tårtan innehåller vispgrädde och färska jordgubbar, så den mår bäst av att förvaras i kylskåpet. Lägg den i en lufttät behållare eller täck den noga med plastfolie. Detta hjälper till att hålla grädden från att absorbera dofter från kylskåpet och hindrar också marängen från att bli alltför mjuk av fukten.

Marängen är en känslig del av tårtan, och även om den kommer att förlora lite av sin krispighet när den står i kylen, så håller sig resten av tårtan riktigt bra i upp till två dagar. För att få tillbaka lite krispighet kan du sätta tårtan i ugnen på låg värme (cirka 100 grader) i några minuter innan servering, men håll ett öga på den så att grädden och jordgubbarna inte börjar smälta.

Ett annat praktiskt tips är att förvara marängbottnen och grädden separat om du vet att du kommer att ha rester. Om du har en mindre tårtbakning, kan du till exempel bara montera hälften av tårtan och spara resten av marängen och grädden separat. Detta håller marängen krispig längre och gör att du kan montera ihop en lika fräsch tårta nästa dag.

Tänk också på att skivade jordgubbar kan snabbt börja släppa vätska och bli mjuka, så det kan vara en bra idé att bara skiva och lägga på jordgubbarna på de delar av tårtan du planerar att äta direkt. På så sätt kan du hålla resten av bären fräscha längre.

För längre förvaring kan du faktiskt frysa in marängbotten separat (även om den förlorar lite krispighet vid upptining). Vispgrädden och jordgubbarna rekommenderas dock inte att frysa, eftersom de kan bli gryniga och vattniga när de tinar upp.

Så, med dessa tips kan du säkert hålla dina Pinocchiotårta-rester så goda som möjligt och njuta av dem lite längre!

Enkelt Recept för Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en dröm för alla som älskar sötsaker – en läcker kombination av krispig maräng, fluffig vispgrädde och saftiga jordgubbar som gör att varje tugga känns som en liten fest. Den är också otroligt vacker att se på, och ännu bättre – den är inte alls så svår att göra som man kanske kan tro. Här kommer ett enkelt recept för att skapa din egen Pinocchiotårta hemma!

Pinocchiotarta

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta är en klassisk svensk dessert som kombinerar söt maräng, vispad grädde och fräscha jordgubbar. Det är en uppskattad tårta för olika tillfällen och kan även vara känd under namnen Glömmingetårta, Herrgårdstårta och Brittatårta. Perfekt för sommarens trädgårdsfester, födelsedagar eller som en lyxig efterrätt.

Serverar 10 portioner
60 minuter

Ingredienser

Gör så här

Vanliga frågor

Hur länge håller sig Pinocchiotårta fräsch?

Pinocchiotårta smakar bäst samma dag den är gjord. Den håller sig fräsch i kylskåpet i en lufttät behållare i upp till två dagar. Tänk på att marängen kan mjukna något.

Kan jag använ da andra bär eller frukter istället för jordgubbar?

Ja, Pinocchiotårta är mångsidig och du kan använda andra bär som hallon, blåbär eller passionsfrukt, förutsatt att de inte är för vattniga.

Kan jag förbereda delar av tårtan i förväg?

Ja, du kan förbereda tårtbottnen och marängen dagen innan. Vispgrädden kan vispas några timmar i förväg. Jordgubbarna bör skivas och läggas på precis innan servering.

Hur vispar jag maräng till perfektion?

Vispa äggvitorna tills de blir mjuka toppar, tillsätt sedan sockret gradvis och fortsätt vispa tills marängen är blank och styv. Se till att både skål och vispar är rena och torra.

Kan Pinocchiotårta frysas?

Du kan frysa marängbottnen, men det rekommenderas inte att frysa hela tårtan då grädden och jordgubbarna kan bli gryniga och vattniga. Tänk på att låta marängbotten tina innan du monterar tårtan.

Hur gör jag en vegansk Pinocchiotårta?

Använd aquafaba istället för äggvitorna och malda linfrön blandat med vatten istället för äggulor. Välj en vegansk vispgrädde som sojagrädde eller kokosgrädde. Jordgubbarna är redan veganska.

Kan jag göra tårtan i en annan form än långpanna?

Anpassa receptet för en rund tårtform eller annan form. Justera gräddningstiden beroende på tjockleken på maräng- och bottenlagret.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept